keskiviikko 12. joulukuuta 2007

Päivä 12 - Kylmyys kangistaa

15.Heinäkuuta

Lunta on tuprutellut pikkuhiljaa pitkin viikkoa, ja ainoat vähän kirkkaammat päivät kuluvat talveen varautuen. Auringosta näkyy vain haalea, keltainen ympyrä taivaalla, sillä pölypilvet ja saasteet ovat peittäneet auringon. On vaikeata kuvitella että vielä vuosi sitten tälläisestä katastrofista ei ollut tietoakaan, vaan kaikki oli hyvin. Mutta sen jälkeen kun maailman ruokatilanne huononi, myös maiden välit kiristyivä, ja johtivat viimein tähän katastrofiin.


Ennen sotaa euroopassa oli noin 1200 miljoonaa asukasta, mutta tällä htekellä ei ole tietoa onko ketää elossa itämeren eteläpuolella, ja onko suomi, ruotsi ja norja ainoat maat jotka ovat säästyneet tältä kaaokselta. Tottakai jokainen toivoo että tilanne ei olisi niin paha, mutta pelkäänpä ettei asia ole niin hyvä kun täällä kuvitellaan.

Elo Suomessa on rauhaisaa, eikä mitään suuria onnettomuuksia tai vastaavia ole tapahtunut sodan alkamisen jälkeen, joitakin pikkuvahinkoja on ollut.

Ihmisten liikkumista on rajoitettu jonkin verran, mm. ulkona liikkuminnen on edelleen kielletty 22-7 välillä, ja ihmisiä valvotaan tarkemmin kun koskaan. Tosin maalla valvontaa on vaikeampi toteuttaa, sillä välimatkat on suuria ja asutus harvempaa.


Valmistautuminen ydintalveen on lisäksi lähentänyt ihmisten väljejä ja kaikki auttavt toisaan, ja huolehtivat siitä ettei kukaan jää oman onnensa nojaan. Tilanne on tällä hetkellä se että suomen 9,8 miljoonasta asukkaasta enää noin 2 miljoonaa asuu kaupungeissa, muut ovat siirtyneet maalle, joissa ovat muodostaneet yhteisöjä joissa vallitsee tiukka yhteishenki, huoletiminen ja turvan antaminen toisilleen.

Kulkuvälineet ovat harventuneet jonkin verran, sillä polttoaineista on pulaa. Luonnollisesti metanolia ja etanolai saa helposti joten liikkuminen ei lopu täysin, mutta käy kalliimmaksi. Bensiiniä ei ole ollut saatavilla enää 30 vuoteen, johtuen vuoden 1973 öljykriisistä joka lähes sulki koko öljyteollisuuden, ja jonka seurauksena autojen ja muiden polttomoottori ja diesel laitteiden polttoaine muutettiin etanoliksi ja etanoli-biodiesel seokseksi diesel kulkuvälineille.


Ilmeisesti tilanne on jonkinverran rauhoittumassa, sillä tietoliikenneyhteydet ovat palanneet pikkuhiljaa, lukuunottamatta itä ja keskieurooppaa, jossa ei ole varmaan ensimmäistäkään kaapelia enää ehjänä jota pitkin liikenne voisi kulkea.
Myös sähkön jakelussa on toisiaana häiriöitä, mutta se on onneksi harvinaista.

Ei kommentteja: